Asi každý z nás už někdy zakusil, jak bolí včelí bodnutí, proto se těmto zákeřným tvorům raději vyhýbáme. Když během letních dnů trávíme čas v zahradě, chceme zde příjemně a v klidu prožít volný čas. Je tedy možná překvapivé, že někteří lidé své zahrady schválně upravují tak, aby byly pro včely vhodnější.  Ono přilákat opylovače se totiž docela vyplatí, mezi rozmanitými stromy a květinami se tento užitečný hmyz cítí dobře. Jak prohlásil Albert Einstein, kdyby včely zmizely ze země, tak by lidem zbyly už jen čtyři roky života.
Kvetoucí slunečnice

Z čeho žijí

Jak je všeobecně známo, potravu pro tento hmyz představuje med, který jeho pilnou činností postupně vzniká z nektaru. Z pylu včely vytvářejí mateří kašičku bohatou na vitaminy a minerály. Je proto důležité, aby byla nabídka rostlin kolem našeho domova pestrá a ony tak měly příležitost získat všechny látky nezbytné pro jejich metabolismus. Mezi medonosné rostliny patří třeba jetel, vojtěška, slunečnice, pampeliška nebo mateřídouška. Jejich přidáním na záhonky přilákáme i motýly a zahrada se pak rozzáří pestrou melodií barev.

Tipy pro nadšence

Mnoho informací na toto téma najdete na internetu. Pro milovníky přírody ovšem stojí za to zmínit knihu Zahrada pro včely autorky Katrin Lugerbauer, která vyšla v češtině nově na jaře 2019. Najdeme v ní praktické rady zkušené zahradnice, která se medonosným rostlinám věnuje již řadu let. Zmiňuje se zde i o diskutabilním vysazování nepůvodních druhů a umožňuje nám tak nahlédnout do dané problematiky z různých úhlů pohledu.
Lákavé levandule
Nejdůležitější je samozřejmě nezůstat jen u čtení a rozmýšlení, co by se venku za oknem dalo pozměnit. Až tedy opět přijde jaro, nechte lenost za kamny a vyrazte s motyčkou mezi záhonky. Odměnou se vám pak zanedlouho stane kvetoucí oáza a uvnitř sebe samých pocítíte hřejivou radost z toho, že jste udělali dobrý skutek pro přírodu.

Similar Posts